Köpa fönster online

För de allra flesta är införskaffandet av nya fönster något relativt tidskrävande som ofta handlar om en stor investering, eftersom bra fönster inte är billigt. Det kan vara komplicerat att köpa fönster då det finns mycket att tänka på. Förutom att komma fram till hur mycket pengar man kan eller vill lägga på sina nya fönster, ska man även ta ställning till utseendet och materialet. Idag ökar miljömedvetenheten bland kunderna, vilket har gjort att tillverkarna idag tar hänsyn till detta vilket resulterar i att man numera kan köpa energieffektiva fönster som även passar passivhus.

Vid valet av fönster ska man ta hänsyn till om man vill ha fönster i trä eller om man vill ha pvc- fönster, man ska bestämma vilken hängning av fönstren man vill ha och man ska välja mellan 2- glas eller 3- glas fönster. Man ska även ta ställning till vad det är man främst önskar från sina fönster, är det kanske ljudisoleringen som är viktigast, eller kanske är det mest relevanta att fönstren skyddar väl mot solens strålar. Ytterligare val tillkommer i form av olika tillbehör man kan tänkas vilja ha, så som persienner, säkerhetsspärrar, ornamenterat glas eller spaltventiler.

När det kommer till att välja de mest energieffektiva fönstren faller valet på 3- glas fönster då dessa fönster kommer i ett sammansatt stycke där mellanrum är fyllt med argongas. 2- glas fönster är istället två sammanfogade isolerrutor med en isolerande luftspalt i mellanrummet. Ofta handlar valet av 2- glas fönster om utseendet då dessa fönster är i mer klassisk stil jämfört med de moderna 3- glas fönstren. De minst energieffektiva fönstren är de gamla 1+1 fönstren.

I valet mellan trä fönster eller pvc- fönster väljer de flesta svenska kunderna fönster i trä. Den främsta fördelen som brukar framhållas gällande pvc- fönster är att de är underhållsfria, medan trä fönster anses vara det bästa valet ur miljösynpunkt. Trä fönster kan återvinnas till 100 % och uppskattas ha en livslängd på 50 år då de har aluminiumbeklädnad. Pvc- plast uppskattas globalt ha en återvinning på endast 1 %. EU- kommissionen har dock kommit fram till att pvc- fönster inte är dåliga ur miljösynpunkt om de återvinns på rätt sätt, varför de är godkända enligt EU.

Man kan köpa sina fönster direkt från de stora tillverkarna i Sverige som Elitfönster och Dobroplast, men man kan även finna deras fönster hos de stora byggfackvaruhandlarna. Vissa företag så som Kronfönster erbjuder andra sortering om man anser att ett lågt pris kommer före fönstrets finish.

2 Nov 2015