Dobroplast

Polska Dobroplast är den ledande tillverkaren av pvc- fönster på den europeiska marknaden idag. Man tillverkar flera tusen fönster i en mängd olika utföranden dagligen och har många hundra anställda. Dobroplast har visat sig hålla hög internationell europeisk standard på sina fönster och man har därför vunnit många olika priser för sina fönster. Dobroplast har gjort valet att sköta nästan all tillverkning av sin produkt på egen hand, men man köper beslag från företaget Siegenia och handtag från företaget Hoppe.

Med pvc- fönster avses fönster där ram och karm är i pvc- plast. De undersökningar EU- kommissionen har gjort har kommit fram till att Dobroplasts fönster trots sitt material har en låg miljöpåverkan. Detta grundar sig på antagandet att fönstren återvinns ordentligt. Det krävs mycket energi för att tillverka dessa fönster, men undersökningar har visat att all energi stannar kvar i konstruktionen. Detta innebär att man beslutat att tillverkning av plastfönster inte är dåligt vad gäller miljöpåverkan. Är man intresserad av information gällande hur valet av fönster påverkar miljön, bör man vända sig till objektiva källor för information då producenter av trä fönster framhåller vissa för- och nackdelar medan tillverkare av plast fönster framhåller andra.

Historik

I Stary Laskowiec i nordöstra Polen öppnar man år 2000 upp sin fabrik. Denna fabrik fungerar fortfarande som huvudsäte för Dobroplasts produktion. Deras energieffektiva fönster börjar produceras år 2011 genom ett nytt fönster- system.

Utbud

Utbudet erbjuder stor variation och man kan välja mellan deras bas- fönster Avantgarde 7000 och Avantgarde 9000 som använts som mall för deras nyare modeller, det energieffektiva Ovlo, Ovlo Classic, Encore och Prime som är för passiva hus och deras takfönster som går under namnet Skylight PVC.

Man kan välja mellan olika många olika kategorier i sitt sökande efter det perfekta fönstret. Man kan välja mellan exempelvis fasta fönster med eller utan båge, 2- luft med eller utan mittpost och pvc- fönsterdörrar med 1-luft eller 2-luft. Vidare erbjuds andra produkter och tillägg till de fönster man önskar köpa så som aluminium fönster och myggnät. Man har även möjlighet att välja mellan en mängd olika kulörer på sina fönster. Man erbjuder 19 olika kulörer och man kan välja olika färger på insidan och på utsidan om man så önskar.

2 Nov 2015