Haspelrullar är enkla att använda

Haspelrullar är en populär typ av fiskerulle som används av såväl nybörjare som mer insatta fiskare. Andra typer av fiskerullar som används vid spinnfiske är till exempel inkapslade rullar, lågprofilrullar och multirullar. Dessa finns sedan i olika variationer för till exempel trollingfiske.

En fördel med haspelrullar är att de är väldigt vanliga och finns i alla möjliga prisklasser. Man behöver inte lägga ned några stora summor för att hitta en haspelrulle som duger alldeles utmärkt till att komma igång med fisket. När det gäller lågprofilrullar så har det länge krävts att man måste gå upp en del i budget för att hitta bra prylar som kastar långt och håller länge. Det problemet har man alltså inte med haspelrullar.

De flesta av de stora tillverkarna av fiskeprylar har tagit fram någon sorts haspelrulle. Det är i princip bara tillverkare av flugfiskeprylar som inte har tagit fram haspelrullar, men det är inte heller så konstigt om de har valt att nischa in sig på flugfiske. En rekommendation är att titta på haspelrullar från Shimano. Då vet man att man får en bra haspelrulle, speciellt om man tittar i prisklasser över 500 kronor. Shimanos haspelrullar är välkända över hela världen och rekommenderas ofta av etablerade fiskare.

Tänk på att välja en haspelrulle som är någorlunda anpassad för ditt fiske. Om du planerar att köpa en rulle till ett UL-spö så bör du välja en mindre haspelrulle. Om du ska fiska lax i älvarna så bör du ha en rejäl haspelrulle som du kan fylla med en bra lina och som har en bra broms.

12 Jul 2016