Billig flugfiskerulle

En vän frågade mig häromdagen om jag kunde hjälpa honom hitta en prisvärd flugfiskerulle som passar bra till P&T-fiske efter regnbåge och öring. Jag har flugfiskat under många år och har hunnit avverka ett antal olika flugfiskerullar och jag har även haft möjlighet att testa flera modeller. Just prylarna är något som gör att jag är lite extra förtjust i flugfisket av någon anledning. Det kan verkligen bli ett dyrt nöje, men det behöver inte vara dyrt för att hitta bra grejer.

När det gäller lättare flugfiske efter öring och regnbåge så behöver man inte ha lika stora krav på flugrullens bromssystem som vid till exempel laxfiske och gäddfiske. Man klarar sig i princip utan broms. Det viktigaste är att rullen förvarar linan och att man kan dra ut lina och veva in den på ett smidigt sätt. Det här är ju en funktion som alla flugrullar har, men som kanske inte funkar tillfredsställande.

En billig flugfiskerulle som jag har fattat tycker för är Vision Deep. Just nu kan man köpa rullen online för drygt 595 kronor och det är ett väldigt bra pris för en bra rulle. Vision har för övrigt flera bra flugfiskerullar. Ifall man vill lägga ned lite mer pengar på rullen så är det absolut värt att titta på Vision Koma, Vision Kalu och Vision Valu. Av dessa rullar föredrar jag Vision Kalu som finns i flera klasser och som har ett bra bromssystem.

Ifall budgeten är ännu tightare så tycker jag att man hålla utkik på blocket och olika forum som fiskesnack och Edgeflyfishing. Där hittar man ofta annonser om fina flugfiskerullar i bra skick till bra priser. Till det allra lättaste flugfisket kan man köpa de allra billigaste flugrullarna, men av egen erfarenhet så har jag konstaterat att det ofta blir dyrt i längden att handla billigt. Kvaliteten är helt enkelt inte lika bra och jag har en tendens att tröttna på sådana prylar väldigt snabbt. Det går dock fynda flugfiskerullar online om man använder sig av till exempel Ebay eller AliExpress, men då får man ofta vara redo att betala moms och tull ifall man beställer rullen från länder utanför EU. En nackdel då är ju att det blir svårare vid service. 

1 Feb 2016